week 8
In de kring
Ran bracht een wel heel merkwaardige vrucht mee naar de klas. Wat is het? Dat wist hij ook niet. Hij had het meegebracht uit de plantentuin in Meise. Kan je het eten? We bespraken dat het toch te gevaarlijk is om zomaar ervan te eten, als je niet weet wat het is. Kijken, ruiken en voelen kan wel.
We sneden het eens open om te zien wat erin zat. Hoe zou het ruiken en hoe voelt het aan?
De geur was vreemd en het leek binnenin op een ananas, er was geen pit.
Gelukkig kon de opa van Ran ons helpen. De vrucht is niet eetbaar, maar de olie wordt wel gebruikt om pijn te verzachten.
In de klas
De vrije teksten werden nog verder gemaakt. Er was een aanbod van 2 technieken. De technieken vonden de kleuters erg leuk en sommigen maakten er wel meerdere.
Daarna tonen we het in de kring.
Morgane en Sue tekenen over de koe in het onderzoeksboek.
Fien en Noor vertellen dat ze in Mespelare krabben gezien hebben in het water.
Wat eten krabben eigenlijk?
Luwis, Ben en Vic gaan op de computer naar filmpjes kijken van krabben. Misschien kunnen ze het ontdekken.
Ze zagen in het filmpje dat krabben dode vissen eten. Dit moet in ons boek.
De hele creatafel wordt volgespoten met scheerschuim. We spelen dat het slagroom is.
Daarna mogen de kleuters erin tekenen en schrijven. Het was uiteraard lekker kliederen!
Daarna mochten we ervan smullen!
In de kleihoek speelden we met speeldeeg het maken van brood nog eens na.
Marte maakte van klei een leuk mannetje
.We bakken applecrumble met een recept van Morgane.
Naar bakker Alain van Gijzegem
Vrijdagnamiddag gingen we op uitstap naar een echte bakker. We werden bijzonder vriendelijk ontvangen door bakker Alain, zijn moeder en zijn collega.
We keken onze ogen uit naar al dat lekkers!
Al die soorten brood!Zelfs de Sint doet zijn bestelling van chocolade, marsepein en speculaas bij de bakker.
Hoe wordt de naam van het brood gekozen?
Door de bakker, door de ingrediënten die erin zitten of door de firma die een speciale mengeling maakt.
Namen van brood.
De bakker staat om middernacht op om alles klaar te maken. Nadien bedient hij de klanten in de winkel. Hij versiert ook zijn winkel. De bakker is erg trots op zijn etalage.
Hij maakt ook erg grote broden. Deze worden gebruikt als verrassingsbrood, maar ook door de slager om trippen mee te maken.
En nu naar de bakkerij! Lukt het om overal af te blijven, mmm alles is ook zo lekker.
De bakker laat zien hoe hij speculaasjes bakt. Wat een grote oven!
In deze oven bakt hij brood. Hij toont hoe dat gaat. Opgepast! Dat is heel heet! Daarom draagt hij dikke ovenwanten.
Deeg om speculaas te maken. Dat doet hij in een speciale vormpjesdrukmachine. De kindjes kijken hun ogen uit!
En dit is om een hele grote Sint te maken.
Verschillende soorten meel.
De bakker heeft ook rozijntjes en chocolade. Daar mogen we van proeven. De handjes grijpen heel graag!
Zo flink dat iedereen was! We krijgen een beloning: de speculaasjes die net gebakken werden. Mmmmm!
Plannetjestijd.
De jongens bouwden een zwembad.
De meisjes gingen zichzelf schminken. Prachtig!😊Spelen in het poppenhuisje.
Marte wil haar pony schilderen. We bespreken welke kleuren ze nodig heeft en hoe ze de manen en de ster en bloem gaat maken. De manen gaat ze met wol maken, de ster en bloem gaat ze erop kleven.
Nieuws
Timo is trotse broer van dit knappe baasje: Vladimir.Welkom!
Reacties
Een reactie posten